Conservering
Nagenoeg alles in staal is mogelijk, van kleine tot grotere projecten. Voor zowel binnen als buiten, echter moet het staal wel worden geconserveerd om de levensduur te verbeteren.
Staal is een metaal welke door invloed van zuurstof en water na verloop van tijd gaat corroderen. Om dit proces tegen te gaan zijn er een aantal oplossingen.
Ijzermenie
Ijzermenie is een corrosiewerende verf die wordt toegepast bij inpandige constructies, deze komen niet in aanraking met de buitenlucht maar zijn toch beschermd tegen roest. Dit is tevens de goedkoopste corrosiewerende oplossing.
Thermisch verzinken
Alles wat in de buitenlucht staat krijgt deze behandeling. Bij dit proces wordt het ijzer eerst ontdaan van vet en vervolgens gebeitst, dit om een goede hechting van het zink te garanderen. Vervolgens wordt het ijzer onder gedompelt in een bad van flux en zink bij een temperatuur van 450 graden Celcius wordt er een laag aangebracht. Doordat het staal een chemische reactie aangaat met de vloeibare zink wordt het product door en door beschermd.
Voordelen:
kathodische bescherming (Bij krassen en kleine beschadigingen geen roestvorming), omdat zink elektronegatief is ten opzichte van ijzer); Holle producten worden ook inwendig door een zinklaag bedekt; Langdurig corrosie bestendig;
Nadelen:
De prijs van deze behandeling ligt een stuk hoger. Verzinken kan alleen bij gespecialiseerde bedrijven worden uitgevoerd. Deze bedrijven zijn allen gevestigd op een afstand van 50km of meer. Vrachtkosten en levertijd vragen dan om een goede planning.
Poedercoaten
Poedercoaten is een elektrostatisch verfproces waarbij met perslucht, negatief geladen poeder op een positief geladen werkstuk verstoven wordt. Hierdoor blijft het poeder tijdelijk plakken, waarna het in een oven gesmolten wordt. Hierdoor wordt ook deels de achterzijde van het voorwerp met poederverf bedekt, wat tijdens conventioneel verfspuiten anders als overspray verloren zou gaan.
Vervolgens gaat het voorwerp met daarop poederlak een op 140°C tot 220°C ingestelde oven in. Tijdens de opwarmfase veranderen de vaste poederlakdeeltjes eerst naar vloeibare (verf)vorm, waarna het bij toegenomen temperatuur stroperig wordt en tenslotte uithardt tot vast verffilm.
Bovenstaande wordt als eindlaag van het product in een bepaalde kleur en dikte gepoedercoat, ook hierbij geldt dat het product een duurzame verwarmde behandeling krijgt, de coating is vele malen sterker dan bij het gewone schilder/natlak werk.
Ook dit proces wordt uitbesteed, en kost 2 a 3 dagen levertijd.
Natlakken
Verf die met een verfspuit wordt aangebracht (natlak), kan één of twee componenten bevatten. Verf die bestaat uit één component is de bekendste variant waarmee bijvoorbeeld kozijnen worden geschilderd.
Tweecomponentenverf is een combinatie van verf en verharder, waardoor de verf sneller opdroogt en uithardt. Een manier om dit versnelde proces te activeren, is het verwarmen van de verf. Dat gebeurt door het nog natte, geverfde object in een oven van circa 90 graden Celsius te plaatsen.
Omdat het om vrij hoge temperaturen gaat, worden moffeltechnieken meer toegepast op metalen dan op houten objecten.
Menie |
Thermisch verzinken |
Poedercoaten |
Natlakken |